Geen kerstvieringen in R.K. kerken regio Noordkop

De persconferentie van de regering dinsdag jl. heeft het pastoraal team en het parochiebestuur doen besluiten om in de r.-k.  kerken van de regio Noordkop om geen vieringen te houden op 24, 25 en 26 december.

“Met pijn in het hart”, zegt deken-pastoor Ivan García, “maar we kunnen maar 30 mensen per viering ontvangen. En dan moeten we  -zeker in de grotere gemeenschappen- een veelvoud van 30 mensen teleurstellen. Wie laten we dan toe? Wie kunnen er niet bij zijn? Alle parochianen zijn ons even dierbaar. Dan maar beter de solidariteit van het allemáál niet kunnen vieren.”

“We zouden in de grotere kerken zeker meer mensen kunnen ontvangen, maar dat doen we al vele weken niet. 30 bezoekers is het maximum dat geldt voor vele maatschappelijke sectoren. Het is goed dat kerken zich daarbij aansluiten en hun verantwoordelijkheid nemen.”

Pastoor Ivan: “Het is heel verdrietig dat het zo moet, maar dat geldt niet alleen voor kerken. De beleving van het samen feestelijk vieren van Kerstmis is ontzettend belangrijk en waardevol. Maar de echte boodschap zit natuurlijk in de ´binnenkant´ van het vieren; Kerstmis gaat van hart tot hart. Dat realiseren we ons heel nadrukkelijk in deze dagen. We roepen de parochianen dan ook op om extra oog te hebben voor de mensen die noodgedwongen een écht stille kerst moeten vieren”.

De regio Noordkop omvat de katholieke parochies van Den Helder-Julianadorp   Texel, Breezand, Anna Paulowna en ’t Zand. Ook in Schagen en de meeste parochies rond Schagen wordt er niet gevierd.

Veel kerken zullen met de kerstdagen wel open zijn om mensen te ontvangen voor stil gebed, om een kaarsje op te steken en de kerststal te bekijken.

De tijden van openstelling worden gepubliceerd op de websites van de parochies.

Reacties zijn gesloten.