Verslag bedevaart bisdom Haarlem-Amsterdam naar Rome 2015

2015 mei 06_1248Op zondag 3 mei waren de familie’s Duineveld en Laagland samen met onze pastoor Ivan Garcia uit Den Helder en Julianadorp aanwezig in de Sint Pietersbasiliek in Rome met nog eens ruim 800 medepelgrims uit Nederland. Daar vierden zij de eucharistieviering op het graf van de apostel Petrus samen met de bisschoppen, een groot aantal priesters, diakens en medegelovigen uit ons bisdom Haarlem-Amsterdam. Dit was het begin van de Rome bedevaartreis die duurde van 2 t/m 7 mei georganiseerd door het bisdom en verzorgd door reisorganisatie VNB.

Zij waren ingedeeld bij een groep uit de Noordkop van het bisdom en ondergebracht in een hotel net buiten het centrum van Rome. Zaterdag 2 mei gingen zij met het vliegtuig naar  de eeuwige2015 mei 03_1407 stad, waar ze gedurende die week een aangename temperatuur van rond de 30 graden hadden. Zij hebben veel historische plekken bezocht en samen met de aanwezigen inspirerende en mooie dagen beleefd.

Onder leiding van een ervaren gids werden er prachtige kerken, monumenten en pleinen bezocht. Daarbij werd gebruik gemaakt van metro en bus en genoten ze van de Italiaanse gastvrijheid. Er werden de nodige kilometers afgelegd en kwamen elke avond, moe, maar voldaan, weer terug in het hotel.

Op maandagavond 4 mei werd stilgestaan bij de dodenherdenking in de Santa Maria in Trastevere. Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de slachtoffers herdacht van oorlog en geweld. Het kathedrale koor gaf een concert waarbij het Requiem van Gabriel Fauré werd gezongen. Hierbij hield o.a. de ambassadeur bij de Heilige Stoel: prins Jaime de Bourbon de Parme een korte toespraak waarin hij benadrukte dat we de vrede niet voor lief kunnen nemen. Na het concert werd twee minuten stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen. 

2015 mei 06_1248Op woensdag 7 mei was het vroeg opstaan met een bijzonder doel: op tijd op het Sint Pietersplein zijn voor de algemene audiëntie bij paus Franciscus. Een vak helemaal vooraan was speciaal gereserveerd voor ons bisdom om de audiëntie van dichtbij mee te maken. Na de toegangscontrole konden alle pelgrims op ‘vertoon’ van hun pelgrimssjaaltje (herkenbaar rood-wit-blauw) door de diverse hekken om een mooi plaatsje te zoeken. De stoelen vooraan en langs de hekken werden snel ingenomen. Rond half tien verscheen de pausmobiel vooraan het plein waarbij de voorste rijen met pelgrims gelijk een persoonlijke glimlach van de paus ontvingen. Aan de achterkant van het vak stopte paus Franciscus om drie hele jonge pelgrims van ons bisdom de zegen te geven. Een zeer intens en ontroerend moment voor de ouders, kinderen en andere pelgrims.

De paus reed een paar keer langs het vak zodat iedereen uitgebreid de kans kreeg om te zwaaien en natuurlijk heel veel foto’s te maken.

Bijna aan het einde van de algemene audiëntie sprak paus Franciscus nog speciaal enkele woorden tot de pelgrims van het Bisdom Haarlem-Amsterdam:

‘Zeer hartelijk groet ik de gelovigen van het bisdom Haarlem-Amsterdam, op pelgrimstocht in Rome, samen met hun Bisschop Monseigneur Jozef Marianus Punt en zijn hulpbisschoppen. Een bijzondere groet aan het Kathedrale Koor met veel dank voor de prachtige gezangen. Dierbaren, moge het bezoek aan de Apostelgraven van Sint Petrus en Paulus uw geloof versterken en U blijvend herinneren aan de plicht om het Evangelie te verkondigen met een waardig Christelijk leven. Ik zegen U met liefde’.

Op donderdag tenslotte is de bedevaart afgesloten met een viering in de basiliek van Sint Paulus buiten de Muren en reisden, de meeste pelgrims na de nodige vertraging op het vliegveld van Rome, weer terug naar Nederland. 

Wat vooral als treffend en bemoedigend ervaren werd, was de grote saamhorigheid onder de bedevaartgangers, de goede sfeer en onderlinge verbondenheid tussen de mensen vanlogoRome verschillende achtergronden en leeftijden en met hun bijzondere levensverhalen. Tevens willen we niet onbenoemd laten de ‘hoopvolle’ bijdrage van de jongeren aan de bedevaart. We hopen dat deze onderlinge verbondenheid ook door mag dringen in onze parochiegemeenschap in Den Helder en Julianadorp, in de kerken van Petrus en Paulus en de Willibrord, om de fakkel van het geloof brandend te houden, ondanks tegenslagen en moeilijkheden. Dat de boodschap van Christus in onze harten mag blijven en dat deze wordt doorgegeven aan onze dierbaren, aan onze medegelovigen, aan onze buren, aan onze families, aan onze collega’s en al degenen die we tegenkomen bij onze dagelijkse bezigheden.

Artikel geschreven door René Duineveld

Om de audiëntie op 6 mei via Youtube op het kanaal van het Vaticaan te bekijken, klik hier

Nico Graaf maakte de volgende foto’s:

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.