Verslag bezoek seminarie “Geen bezoek maar een ervaring!”

19 oktober 2019 – seminarie Redemptoris Mater te Nieuwe Niedorp.

Wat een prachtige dag in het seminarie Redemptoris Mater! Het regende buiten pijpenstelen maar binnen wachtte ons een warm onthaal door rector Luc.

Nadat alle belangstellenden (tegen de 40 personen) binnen waren werden we naar de eetzaal gebracht voor ontvangst met koffie en vlaai. Aan elke tafel waar we zaten schoof een seminarist aan om de functie van gastheer te vervullen.

Voor we aan de rondleiding begonnen werden wij voorgesteld aan alle seminaristen, die in het kort vertelden hoe lang zij hier waren, uit elk land zij kwamen en hoe ver zij met hun studie waren. Een Poolse seminarist was nog maar vijf dagen in Nederland en kon zich al in het Nederlands voorstellen.

Tijdens de rondleiding vertelde de rector over de geschiedenis van het gebouw, over het ontstaan van het seminarie en hoe het dagelijkse leven van de seminaristen eruit ziet. Van de kapel naar de bibliotheek, van de huiskamer naar de zaal waar men studeert op de teksten in de Bijbel. Vervolgens naar de volgende ruimte waar Stephan, seminarist uit India ons vertelde over zijn roeping, twijfels en strubbelingen. Dit deed hij met zóveel gevoel en liefde, het was ontroerend en bij menigeen stonden de tranen in de ogen. De liefde van God die hij ontving wist hij over te brengen en in ons hart te laten nestelen.

De rondleiding eindigde in de kapel waar wij samen met de seminaristen het middaggebed opzegden/zongen. Ondertussen stonden in de eetzaal de tafels gedekt voor de gezamenlijke lunch die voor ons geserveerd werd door de seminaristen.

Na afscheid te hebben genomen ging ieder zijns weegs. Het was een dag die bij ieder van ons warmte in ons hart gebracht heeft en de zon heeft laten schijnen, een dag die ons heeft laten zien waar Ivan, onze priester en Pawel, onze kapelaan hun opleiding gevolgd hebben.

Heel hartelijk dank aan allen die aanwezig waren en in het bijzonder aan het seminarie die deze dag mogelijk heeft gemaakt.

Reacties zijn gesloten.