Icoon in Petrus en Pauluskerk

IMG_0883In de Petrus en Pauluskerk is een icoon te zien van de hand van mw. Ineke Pastoor. Een icoon dat past bij deze Paastijd. De volledige toelichting die ook op het kaartje te lezen is, vindt U na “lees verder”. Klik op de afbeelding voor een grote weergave.

Dit is een icoon van de Opstanding (Anastasis) van Christus. Het origineel is als muurschildering te zien in een kerk in Istanbul.

Iconen onthullen op hun eigen, Oosterse manier het mysterie van Jezus Opstanding (Verrijzenis). Op deze schildering ziet u een steeds terugkerend motief van een Paasicoon. Jezus betreedt het dodenrijk. Hij trekt Adam en Eva, symbolen van de hele mensheid, uit hun graf om hen tot leven te brengen. Zo wil Hij ook ons tot nieuw leven brengen.

Op de achtergrond staan figuren uit vooral het Oude Testament zoals David en Salomon en hier ook Johannes de Voorloper (de Doper).

Deze icoon is geschilderd door mw. Ineke Pastoor uit Den Helder. In september zal er in deze kerk een expositie gehouden worden van een groot aantal iconen van haar hand.

Reacties zijn gesloten.